Verzorging & opvoeding

Vacht: De Chow Chow heeft een dikke en wollige vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Begin van jongs af aan met dagelijkse kambeurten om uw pup te laten wennen. Dit helpt om de vacht in goede conditie te houden en vermindert haaruitval in huis. Het scheren van een Chow Chow wordt afgeraden, omdat hun vacht belangrijk is voor temperatuurregulatie. Later kan de frequentie van kammen/borstelen worden verminderd. Besteed extra aandacht aan gebieden waar klitten kunnen ontstaan, zoals achter de oren en rond de staart.

Gebit: Net als bij andere rassen is een gezond gebit essentieel. Zorg voor een gebalanceerd dieet met harde brokken en geef uw Chow Chow kauwspeeltjes om tandsteen te voorkomen.

Nagels: Als uw Chow Chow niet regelmatig op harde ondergrond loopt, moeten de nagels wellicht geknipt worden. Gebruik hiervoor een speciale nagelschaar.

Ogen: Maak dagelijks de ogen schoon door eventuele afscheiding zachtjes te verwijderen met een tissue.

Oren: De oren van de Chow Chow moeten wekelijks worden schoongemaakt met een vochtig, zacht doekje.

Opvoeding: De Chow Chow staat bekend om zijn onafhankelijke karakter, dus vroege socialisatie en consequente training zijn belangrijk. Beloon goed gedrag en overweeg deelname aan een puppycursus voor basiscommando’s en socialisatie.

Zindelijkheidstraining: Wees attent op de tekenen die erop wijzen dat uw pup naar buiten moet, zoals snuffelen en rondjes draaien. Beloon uw pup wanneer deze zijn behoefte buiten doet.

Lichaamsbeweging: De Chow Chow heeft dagelijkse wandelingen nodig, maar vermijd overbelasting, vooral bij jonge honden. Begin met 6 tot 8  korte wandelingetjes van 10 minuten en bouw dit langzaam aan op. Lange wandelingen kunnen de gewrichten van een jonge Chow Chow berokkenen. Naarmate uw pup ouder wordt mag hij ook langer gaan lopen. Is de hond volwassen dan mag hij net zolang lopen als hij vol kan houden. Het is ook aan te bevelen om de hond aan de riem uit te laten, dit om er voor te zorgen dat hij rechtlijnig beweegt.

Tips:

  • Voorkom overgewicht, dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.
  • Vermijd het laten spelen van uw Chow Chow op gladde oppervlakten, trap lopen, op en af van de bank springen om gewrichtsproblemen te voorkomen.
  • Voeg geen supplementen toe aan kant-en-klare hondenvoeding zonder advies van een dierenarts.
  • Zorg voor regelmatige dierenarts controles en houd vaccinaties/ontworming  up-to-date.
  • Bestrijd niet alleen de vlooien maar ook de larven.
  • Behandel uw hond tegen teken.
  • Bewegen en verstandig bewegen zijn 2 verschillende dingen (b.v.b strandwandeling in los zand is voor uw pup niet goed).
  • Laat uw pup/hond nooit spelen met een volle maag.
  • Laat uw pup niet met grote zware honden spelen.